Filateli, Yunanca philos (sevgi) ve ateles (vergisiz) kelimelerinin yanyana gelmesi ile oluşan bir kelimedir. Sistematik bir şekilde pul, damga, mektup, posta kartı, ve doküman toplama işlemine denir.
Perslerin MÖ 5. yüzyılda posta kuruluşlarına sahip olduklarını, tarihçi Herdeot'tan biliyoruz. Bazı kaynaklarda da eski Mısır'lıların posta kuruluşlarını işlettiği öne sürülür.
Dünya filateli tarihinin ilk posta pulu, 1 Mayıs 1840'ta, İngiltere'de "Penny Black" adı ile basılmıştır. Pulun mucidi Sir Rowland Hill adlı bir posta müfettişidir. İlk İngiliz pulunun üzerinde Kraliçe'nin resmi bulunmaktaydı.
Türkiye'de ilk posta pulu, 1863 yılında Sultan Abdülaziz'in tuğrasını taşıyan 2 ve 5 kuruş değerlerindeki pullardır. Pulların basımı, dönemin Posta Müdürü olan Agah Efendi tarafından yapılmıştır.
Pulculukta ne ararız diye sorsalar, hemen sevgi sözcüğü aklımıza gelir. Sevgiyi, heyecan, tutku, sabır gibi bizleri peşinden sürükleyen kavramlar izler. Tüm bunları, araştırma, öğrenme arzusu, ekonomik getiri ve sistemli çalışma takip eder.
PUL KOLEKSİYONCULUĞU NASIL YAPILIR?
Pul koleksiyonculuğu, dünyanın en ilginç hobilerinden biridir. İnsan dantelli kağıt parçalarının içinde gezinmeye başlayınca, dünyanın pullarını toplamak ister. Başlangıçta, bu toplama isteği, koleksiyoncuları hatalara sürükler. Koleksiyoncunun arzu ve istekleri, o kadar doruk noktasına çıkar ki, pul olsun da, damgalı-damgasız, seri-parça, bozuk-sağlam fark etmez. Böylece pul klasörleri dolar ve yenileri alınır, kütüphanelerde yer kalmaz olur. Koleksiyoncunu içindeki fırtına dinmeye başlayıp, biraz filatelik kuralları öğrenmeye başlayınca, hataların büyüklüğü ortaya çıkar.
Pul koleksiyonuna başlayan kişi, işe dar bir açıdan bakmalıdır. Yapacağı koleksiyonu, konulu ve genel olarak düşünmelidir. Konulu koleksiyon, filatelide tematik adını verdiğimiz bir konu üzerinde; örneğin, çiçek, hayvan, gemi, tren, uçak, müzik, spor, dünya meşhurları, tarihi eserler gibi konular üzerine yoğunlaşan koleksiyonlardır. Genel Koleksiyon, seçilen bir ülkenin bütün pullarının toplanması ile oluşan koleksiyondur.
Koleksiyonunuzu Yıl Yıl Tamamlayın.
Koleksiyonunuzu yıl takımı olarak yaparsanı, ticari açıdan büyük avantaj sağlarsınız. Piyasa alım ve satımları, yıl takımı şeklinde olduğu için, emisyon atlamak zarar getirir. Yıl takımı, hatıra, özel blok, resmi pullar ve posta pullarından oluşur. İçinde resmi pullar ve posta pulları olmayan yıl takımları, değerlerinden çok aşağıda işlem görür.
KALİTE FİYATI DEĞİŞTİRİR
Dünya filatelisinde katalog fiyatlarını hazırlayan editör ve kuruluşlar, pulun kalitesine göre değerlendirme yaparlar. Katalogdaki değerler, kalitesi tam olan pullar için geçerlidir. Alım satımda kalite çok önemli yer tutar.
Kaliteyi Düşüren Hatalar:
1- "Amesi" kağıdında incelme.
2- Dantel kısası veya kopuk dantel
3- Zamkta parmak izleri ve sarı lekeler
4- Kırık veya kıvrık pullar
5- Renk farklılıkları (Işık ve güneşten etkilenme)
6- Canlılığını kaybetmiş pullar
7- Sahte sürşarjlı pullar
Bu kurallar, piyasada geçerli olduğu gibi Aynı zamanda F.I.P. kurallarıdır.
FİLATELİ'DE 7 ALTIN KURAL
KOLEKSİYONUNUZU;
*** TEK SERİ SİSTEMİYLE YAPINIZ
*** NE KADAR KALİTELİ YAPARSANIZ, DEĞER ARTIŞI DA O KADAR YÜKSEK OLUR
*** NEM, ISI VE TOZDAN KORUYUNUZ
*** ERÖRLÜ PULLARLA SÜSLEYİNİZ
*** İLK GÜN ZARFLARIYLA ZENGİNLEŞTİRİNİZ
*** ÖZEL TARİH DAMGALARIYLA DONATINIZ
*** NORMAL POSTA DAMGALI ZARFLARLA BÜTÜNLEŞTİRİNİZ.